Vegán Áfonyás pite (gluténmentes, laktózmentes)
2015. augusztus 02. írta: Liliket

Vegán Áfonyás pite (gluténmentes, laktózmentes)

Itt az áfonya szezon, miért is ne használnánk ezt ki?

image.jpg

Az áfonyának sok jótékony hatása van. Az áfonyabogyó tartalmaz katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.

A fekete áfonya 

- antoxidáns: a benne lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik, azaz az antioxidánsok a szabad gyökök megfogói, öregedést gátló anyagoknak számítanak, ugyanakkor daganatellenes hatásúak.

- keringési rendszerre gyakorolt hatása: a Ginkgo bilobához hasonlóan a feketeáfonya kivonatát a láb keringési elégtelenségeinek kezelésére használják.z

- szívműködésre gyakorolt hatása: a feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben, továbbá vérhigító hatása is van.

- szemre is jótékony hatással van: a keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. A feketeáfonya látásra gyakorolt hatása a II. világháború óta ismert, amikor is brit pilóták feketeáfonya lekvárt fogyasztottak azért, hogy az éjszakai berepüléseknél látásuk pontosabb legyen.

- gyomorfekély ellen: jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladás gátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. az alkohol okozza. A feketeáfonya flavonoidjai erősen növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.

 

image_1.jpg

A recept:

- 300 ml rizs és madulaliszt vegyesen

- 1 tk szodabikarbona

- 75 ml gyümölcscukor

- csipetnyi só

- 100 ml gabontejszín (rizs vagy kókusz vagy mandula)

- 50 ml kókusz zsír 

A hozzávalókat összekeverjük. Kinenünk egy 20 cm átmérőjű tepsit kókusz zsírral, beletesszük az áfonyát (15 dkg), és rádolgozzuk a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon hozzávetőlegesen 30 percig sütjük.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://buntetlenetkek.blog.hu/api/trackback/id/tr247673830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása