Itt az áfonya szezon, miért is ne használnánk ezt ki?
Az áfonyának sok jótékony hatása van. Az áfonyabogyó tartalmaz katekineket, növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat és cukrokat. Vitaminjai közül az A-, B1- C- és D-vitaminok, pantoténsav és nikotinamid vannak bőségesen. Összehúzó hatású cseranyagai miatt a szárított áfonya segít elmulasztani a hasmenést - különösen jótékony hatással bírnak a kisgyermekek hasmenésekor -, fogínygyulladást, szájnyálkahártya- és torokgyulladásokat. Frissen viszont a bogyók inkább hashajtó hatásúak.
A fekete áfonya
- antoxidáns: a benne lévő vegyületek más flavonoidokhoz hasonlóan antioxidáns tulajdonságúak, melyek a sejteket és a sejtfalat a szabad gyökök által okozott károsodások ellen védik, azaz az antioxidánsok a szabad gyökök megfogói, öregedést gátló anyagoknak számítanak, ugyanakkor daganatellenes hatásúak.
- keringési rendszerre gyakorolt hatása: a Ginkgo bilobához hasonlóan a feketeáfonya kivonatát a láb keringési elégtelenségeinek kezelésére használják.z
- szívműködésre gyakorolt hatása: a feketeáfonya flavonoidjai a kutatások szerint a kapillárisok erősítése mellett, mely megelőzi a vérerek törékenységét (aranyér, zúzódások, szivárgás), csökkentik a kalcium lerakódását a vérerekben, továbbá vérhigító hatása is van.
- szemre is jótékony hatással van: a keringési rendellenességekre a szem különösen érzékeny. A feketeáfonya látásra gyakorolt hatása a II. világháború óta ismert, amikor is brit pilóták feketeáfonya lekvárt fogyasztottak azért, hogy az éjszakai berepüléseknél látásuk pontosabb legyen.
- gyomorfekély ellen: jótékony hatása lehet olyan gyomorfekélyek esetében, melyeket stressz, a gyomor túlzott savassága okoz, vagy ha gyulladás gátló gyógyszerek, mint aszpirin idézi elő, illetve, ha a gyomor falának károsodását pl. az alkohol okozza. A feketeáfonya flavonoidjai erősen növelik a gyomor nyálkatermelését, mely védőréteget képez és véd a fekélyképződéstől.
A recept:
- 300 ml rizs és madulaliszt vegyesen
- 1 tk szodabikarbona
- 75 ml gyümölcscukor
- csipetnyi só
- 100 ml gabontejszín (rizs vagy kókusz vagy mandula)
- 50 ml kókusz zsír
A hozzávalókat összekeverjük. Kinenünk egy 20 cm átmérőjű tepsit kókusz zsírral, beletesszük az áfonyát (15 dkg), és rádolgozzuk a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon hozzávetőlegesen 30 percig sütjük.